Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (Kerndepartement_EZK)
De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden wordt ondersteund vanuit architectuur. Voor een project in het Groeiplan IHH, actielijn 3 (zie Achtergrond opdracht) dat bijdraagt aan de doorontwikkeling van de architectuur-positie IHH zoeken we een architect die een kwaliteitsraamwerk ten behoeve van architectuur kan opleveren. Het kwaliteitsraamwerk wordt bij voorkeur geleverd in de vorm van een beslisboom. Met deze beslisboom is het mogelijk vast te stellen of een wijzigingsverzoek (verbetervoorstel) een product met een IHH component raakt. Als dat het geval is worden relevante onderwerpen getoetst, denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, beveiliging, metadata, beschikbaarheid. Deze onderwerpen zijn door jou gecategoriseerd, en gerelateerd aan eisen. Dat geldt ook voor de proces eisen van een applicatie: Je adviseert op basis van de wet- en regelgeving hoe vaak bijvoorbeeld PDCA wordt toegepast.
Hiervoor zal je onder andere
•Inventariseren
•Categoriseren
•De impact van bestaande wet- en regelgeving op architectuur uitwerken
Met deze methode draag je bij aan een consistente kwaliteit van de architectuur in relatie tot IHH.
Daarnaast omvat de opdracht het concretiseren van IHH-vraagstukken en borgen van de architectuur in lijn met het Groeiplan. Je werkt aan de volgende onderdelen:
o Het verstevigen van de architectuurspositie ten aanzien van IHH in de organisatie: De nieuw opgestelde richtlijn IHH moet worden geĂŻntegreerd in de organisatie en worden toegepast bij de ontwikkeling van processen en systemen. Dit sluit goed aan op het op te stellen kwaliteitsraamwerk voor architectuur.
o Het concretiseren en doorvertalen van projecten uit het groeiplan, zoals SocialMedia- en Chatarchivering, naar toekomstige voorzieningen.
o Voorbereiden implementatie metadata, door het maken van een gestructureerde indeling voor (beleids)onderwerpen en dossiers.
o Verankering in architectuur: Zorgen dat bovenstaande elementen worden geĂŻntegreerd in verschillende architectuurlagen, zoals proces-, informatie- en applicatiearchitectuur, zodat IHH consistent wordt meegenomen.
Transparantie en openbaarmaking vanuit de overheid naar politiek en samenleving staat meer dan ooit in de belangstelling. De informatiehuishouding (IHH) op orde hebben en houden is hiervoor een belangrijke opgave. Jaarlijks voeren de ministeries EZ, KGG en LVVN de n-meting uit om de staat van onze IHH te meten, zoals rijksbreed is geformuleerd. De 2-meting in 2023 resulteerde in de score 2,13. De 3-meting (eind 2024) resulteerde in een score van 2,36. In 2026 willen we uitkomen op een score van 3,0 voor de kerndepartementen.
Niveau 3 betekent dat de organisatie inzicht, overzicht en grip heeft op informatie en dat medewerkers weten wat hun verantwoordelijkheid is t.a.v. die informatie. De opgave om eind 2026 op een volwassenheidsscore van 3,0 uit te komen is vertaald naar het Groeiplan IHH, waar de directeur IV opdrachtgever van is.
Het groeiplan is opgebouwd conform de 4 actielijnen uit “Open op Orde” en de n-meting:
1. Informatieprofessionals
2. Aard en volume van de informatie
3. Informatiesystemen
4. Bestuur en naleving
Het groeiplan bestaat uit meerdere projecten, met onderlinge samenhang, waarvan de producten in de lijnorganisatie worden belegd. De ontvangers van de producten uit actielijn 3 zijn twee afdelingen binnen Informatiemanagement Bedrijfsvoering (IMB), Functioneel Beheer Generieke ICT toepassingen (FBG) en Regie en Advies (R&A).
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat voor een duurzaam, ondernemend Nederland. We zetten ons in voor een uitstekend en cultuur ondernemersklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Door de juiste randvoorwaarden te creëren en door ondernemers de ruimte te geven om te vernieuwen en te groeien. Door aandacht te hebben voor onze natuur en leefomgeving. Door samenwerking te stimuleren tussen onderzoekers en ondernemers. Zo bouwen we onze topposities in landbouw, industrie, diensten en energie verder uit en investeren we in een krachtig en duurzaam Nederland.
Ministerie van Economische Zaken, voor een duurzaam, ondernemend Nederland
Eisen:
- Business Architectuur (2 jaar)
- Business Analyse (2 jaar)
- Kwaliteitsmanagement (1 jaar)
- TOGAF, Archimate of vergelijkbaar
Wensen:
- Kennis van Bestuurlijke processen en governance vraagstukken
- Kennis van Bedrijfsproceskundige vraagstukken (proces analyse, ontwerp, inrichting, architectuur) en zaakgericht werken
Competenties:
- Kritisch -Adviserend -Doelgericht -Communicatief -Pragmatische kijk -Affiniteit met bestuurlijke besluitvorming
Reageer nu